Sodastreams kolsyremonopol finns fortfarande i Sverige
När man köper en Sodastream läskmaskin så betalar man för kolsyreflaskan. Vill man ha fler så får man betala dessa också.
Trots detta äger man inte flaskan, Sodastreams advokater har konstruerat ett avtal som man måste godkänna, något annat val finns inte om man vill köpa kolsyremaskinen. Enligt detta avtal får bara Sodastream fylla Alco2jet kolsyreflaskan. Detta driver upp priset på kolsyran och belastar miljön.
Under 2007 när Sodastream marknadsförde sig som miljövänliga skickades dessa flaskor till Tyskland för fyllning. Detta kanske Sodastream gör fortfarande.
Miljömässigt så skulle Alco2jetflaskorna fyllas i Sverige och helst av en lokal fyllare eller direkt i butiken.
På detta sätt har Sodastream monopol på sina egna fyllningar.
Dessa avtalsvillkor anser jag och många andra är helt oskäliga. Priset på kolsyran drivs upp. Jag kollade igår priset i en lågprisbutik som hade dels Sodastreams CO2patroner på 425 gram för 86 kronor, dels en annan kolsyreflaska på 300 gram som fylldes av ett annat företag, då kostade kolsyran under 40 kr.
Kolsyra kostar nästan ingenting, med fri konkurrens skulle en fyllning ligga på 30-50 kr.
Med rätt utrustning (en våg, anslutningar och en kolsyrepump) är det inte svårare att fylla en kolsyreflaska än att pumpa en cykel och det tar 20 sekunder. Kan mycket väl göras medan kunden väntar. Det finns också lokala fyllare av kolsyra, som idag fyller till pubar, brandsläckare, kolsyra för akvarium och liknande som kan fylla och köra rundor och hämta och lämna lokalt till alla butiker.
I Partymans butik i Malmö på 80-talet fick man kolsyran gratis om man köpte läskoncentraten eller mineralvattensmaken där. Kolsyran fylldes av Sydbrand. Sodastream leveransvägrade då Partyman och stämde Sydbrand, med sina enorma resurser gick dom till juridiskt angrepp på Sydbrand och en kostsam process som varade i flera år slutade med att Sydbrand “förlorade”, i varje fall ekonomiskt. Åtalet gällde varumärkesintrång och resultatet blev att Sydbrand kunde fortsätta fylla – om man utplånade alla instansade och påsatta beteckningar med varumärket Sodastream.
Så att Sodastream vill ha monopol är inget nytt. Det nya avtalet är en vidareutveckling av detta, troligen vill man kunna gå på även konsumenten, om han skulle våga fylla billigare någonstans.
I Tyskland 2006 fyllde ett annat företag Sodastreams Alco2jet gasflaskor. Dom blev omedelbart anfallna juridiskt. Men Sodastream gick på pumpen, tyska rättsystemet konstaterade snabbt att det förelåg missbruk av monopolställning och nu är fyllningen fri i Tyskland. Det blir troligen likadant i hela EU, problemet är att inget litet företag vågar utmana Sodastream och ta striden. Man vet hur det gick för Sydbrand…
I Stockholm finns ett företag som fyller kolsyra till läskmaskiner och säljer till konsument i butik, PGW-produkter. Av rädsla för Sodastream så har dom köpt egna kolsyreflaskor – dom vågar bara inte fylla Sodastreams flaskor. Butiker i trakten (när detta skrivs) tar upp till 120 kr för en Sodastream fyllning, PGW fyller för 60 kronor. Utan kostnader för att skaffa egna cylindrar kunde det varit ännu billigare, troligen 50 kr.
Äger Du en Sodastream och vill göra en insats för miljön och priset på kolsyra så skicka en anmälan till Konsumentverket.se Tycker Du att det är oskäliga avtalsvillkor att inte äga det Du köpt, missbruk av monopolställning, konstgjort skapad monopolställning och driver upp priset och skadar miljön med långa transporter av fyllningar så anmäl detta. Vi är med i EU nu och konkurrens är vad EU vill ha.
På 80-talet när Partyman i Malmö (företaget heter idag Gert Strand AB och tillverkar bl a aromer för kolsyrat vatten) lämnade kolsyran gratis vid köp av koncentrat så var personalen utbildad av Sydbrand. Ingen av Sodastreams återförsäljare hade högre kompetens. T ex så vägde man varenda kolsyreflaska för att vara säker på att den var helt fylld (vikten står på flaskan). Detta sker inte hos Sodastreams återförsäljare ens idag.
Sodastream och Wassermaxx CO2-flaskor. Lika mycket kolsyra i båda, 425 gram. AGA:s flaskor passar i Sodastreams maskiner.